Probiyotik ve Prebiyotik

Sindirilemeyen besinleri fermente etme, enerji tasarrufu sağlama, K vitamini sentezleme ve bazı besin bileşenlerin emilimini sağlama gibi fonksiyonlara sahiptir.

Mikrobiyotamızın da bir parçası olan, probiyotik Hafnia alvei, vücudun ürettiği tokluk hormonu alfa-melanosit uyarıcı hormona oldukça benzeyen ve onun gibi davranan kazeinolitik peptidaz B proteinini üretir.1 2

Genel vücut ve özellikle sindirim sistemi sağlığının korunmasında önemli rol oynayan probiyotikler, canlı bakteri ve maya çeşitleridir.

Geçirgen bağırsak sendromu, bağırsak astarının görevini yerine getirememesi sonucu bağırsaktaki mikroorganizmaların ve toksinlerin kan dolaşımına girmesi şeklinde tanımlanabilir.

Mikrobiyota diyeti, bağırsak sağlığının korunmasını amaçlayan ve aynı zamanda kilo vermeyi desteklediği iddia edilen bir beslenme programıdır.

Prebiyotik besinler, insan vücudundaki probiyotik bakterilerin (genellikle bağırsaklarda bulunan yararlı bakteriler) beslenmesine yardımcı olan özel lifli bileşenlerdir.

Ağız ve bağırsaklarda doğal olarak bulunan bir probiyotik türüdür.

Probiyotikler, insan sindirim sisteminde doğal olarak oluşan canlı mikroorganizmalardır ve ayrıca gıdalar ve takviyeler yoluyla da vücuda alınabilir.

İshal, dünya çapında en sık yaşanan sindirim sistemi problemlerinden biridir.

Probiyotikler, bazı faydalı bakterileri ve mayaları kapsayan canlı mikroorganizmalar grubudur.

Bakterilerin büyük bir çoğunluğu ise bağırsaklarda yaşar ve mikrobiyom denilen kendilerine ait bir mikro ekosistem oluşturur.

Vücutta sürekli olarak hem iyi hem de kötü bakteriler bulunur.

İnsan vücudunda milyonlarca mikroorganizma bulunur ve bunların büyük bir çoğunluğu bağırsaklarda yaşar.

Bağırsak sağlığının, tüm vücut sistemleri ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarının yerine getirilmesi açısından önemli olduğu bilinen bir gerçektir.

Bağırsak florası, milyonlarca mikroorganizma çeşidinin bir arada, uyum ve belirli bir denge içinde yaşadığı mikroskobik bir ortamdır.